SharePoint

Wat wordt de nieuwe rol van SharePoint in de digitale werkplek?

19 september 2016

De ontwikkelingen rondom SharePoint leken een tijd stil te liggen. Er werd zelfs getwijfeld aan de toekomst van SharePoint. Tot Microsoft op 4 mei de nieuwe SharePoint functionaliteiten in Office 365 presenteerde en sindsdien staat er een nieuwe SharePoint knop gebroederlijk naast de Office 365 knop. Maar hoe kun je als SharePoint gebruiker deze nieuwe ontwikkelingen bij Microsoft interpreteren? En wordt Office 365 de opvolger van SharePoint? We bekijken de nieuwe rol van SharePoint voor organisaties in een breed perspectief.
Als ik het over SharePoint heb, heb ik het eigenlijk over persoonlijke productiviteit. Dat zie ik ook als mijn werkgebied. Tools zoals SharePoint en Office 365 maken kennis toegankelijk en ondersteunen het samenwerken in het bedrijf en daarbuiten.

Op basis van het gedrag van Microsoft werd SharePoint door sommigen al vroegtijdig doodverklaard. Maar zij vergaten de vitale rol die SharePoint On-Premises speelt voor data die het pand absoluut niet mag verlaten. En kijk je naar de omvang van SharePoint als ecosysteem, dan lijkt het mij bijzonder onlogisch dat Microsoft dat zomaar door het toilet spoelt. En inderdaad, op 4 mei 2016 liet Microsoft zien dat SharePoint belangrijker is dan ooit. Mijn collega Dave Lancée schreef al over de centrale rol die SharePoint nu speelt in Office 365, dus ik wil het graag hebben over hoe SharePoint past in de digitale werkplek.

Intranet, portaal en digitale samenwerkplek

Het begon allemaal bij het intranet: een intern gerichte website voor het pushen van informatie naar de organisatie. Eén weg zonder interactie. Daar kwam langzamerhand steeds meer interactie bij zoals werken met documenten, projecten en taken definiëren. Het intranet werd een portaal waarbij interne en externe informatie wordt ontsloten en gestructureerd gepresenteerd. SharePoint is daar altijd een perfecte tool voor geweest.

Momenteel staat de term portaal op de helling. Het gaat nu om de digitale werkomgeving. Je kan als werknemer namelijk niet alle werkzaamheden via het portaal doen. E-mail en afspraken gaan via Outlook, klantgegevens zoek je op in het CRM-systeem en de exacte voorraad haal je uit het ERP-systeem. Je hebt andere applicaties nodig náást het portaal. De digitale samenwerkplek is de omgeving waarin je de hele dag vertoeft en werk uitvoert, achter je bureau, onderweg of thuis, op een PC of tablet bij de klant op locatie. Alle content en applicaties direct beschikbaar.

Microsoft kleedt SharePoint uit

SharePoint is een breed platform waarin je veel bedrijfsprocessen kunt ondersteunen. Toch is Microsoft het platform langzaamaan het uitkleden. Zo wordt de e-forms applicatie InfoPath nog wel ondersteund maar niet meer vernieuwd en is er nog steeds geen echte integratie met Yammer. Daarnaast verwacht ik dat ook de search service van SharePoint naar een hoger niveau zal worden getild. Eén grote search applicatie voor Outlook, exchange servers en SQL servers, gebracht vanuit het Azure platform. Ook dit wordt uit het SharePoint Platform gehaald.

De toekomst van SharePoint

Content is hét domein van SharePoint. Documenten, afbeeldingen, video’s, wiki’s zijn gemakkelijk terug te vinden via SharePoint. Maar het werken met die content gebeurt in Office 365. Onder water zorgt SharePoint als middleware voor een stabiele en efficiënte toegang tot de content. SharePoint wordt minder voerend voor de user interface maar behoudt ondertussen wel haar eigen gezicht, met een nieuwe prominente knop in Office 365. Hiermee biedt SharePoint een praktisch vertrekpunt naar belangrijke content middels frequent bezochte sites, recente activiteiten en favorieten.

Office 365 wordt de digitale werkplek

De ideale werkplek biedt toegang tot alle benodigde content en is geïntegreerd met alle bedrijfsapplicaties. Dat is precies wat Microsoft voor ogen heeft met de evolutie van Dynamics CRM en ERP naar Dynamics 365. Natuurlijk werkt niet iedereen uitsluitend met Microsoft. Daarvoor zal het samenknopen en verbinden van cloud-omgevingen een grote focus worden – interconnectiviteit – een onvolwassen markt die zich nog volop ontwikkelt en waar vendors rekening mee moeten gaan houden. Iets waar bijvoorbeeld Salesforce op inspeelt met haar aansluiting op Microsoft’s sub active directory.

De behoefte naar een volledig geïntegreerde digitale samenwerkplek is groot en groeit met de dag. Met de komst van millennials op de werkvloer komt ook een nieuwe manier van werken en samenwerken in bedrijven. Uiteraard zijn daar ook nieuwe tools voor nodig. Microsoft timmert hard aan de weg en wil deze nieuwe manier van werken ondersteunen met hun productiviteitsplatform: Office 365. Eind september 2016 ben ik op het Microsoft Ignite event in Atlanta en verwacht ik jullie daarna nog meer over deze interessante ontwikkelingen te vertellen.

Save

You Might Also Like

Geen reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.